Search
Close this search box.

Hulpverlener Martine over de Toekomsttuin Nijmegen

De organisatie van de jeugdbeschermingsketen is complex, met veel betrokken organisaties. De diensten van de verschillende organisaties vormen te vaak geen logisch, samenhangend en overzichtelijk geheel voor het gezin. Er is overlap, maar tegelijkertijd sluiten de vele schakels niet altijd op elkaar aan. Soms vallen er gaten. Met als gevolg dat de juiste hulp en bescherming tekort schieten. De Gelderse gemeenten, Veilig Thuis, jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming hebben afgesproken om intensiever samen te werken in één team: de Toekomsttuinen. Bron: Jeugdregio Nijmegen.

Onze collega hulpverlener Martine is sinds 1 november 2022 bij dit project betrokken, als specialist huiselijk geweld in de wijk Dukenburg in Nijmegen. Zij vertelt over haar ervaringen tot dusverre.

Martine: “Ik werk sinds 2016 bij Moviera. Eerst in de Woonondersteuning, later als trajectadviseur. Toen ik de vacature op intranet zag heb ik gesolliciteerd. Waarom het mij zo aansprak? Tijdens de trajecten in Arnhem ervaar ik vaak dat het moeizaam gaat om direct de juiste hulpverleningsorganisaties die in een casus nodig zijn betrokken te krijgen en daarmee af te stemmen. Er zijn wachtlijsten waardoor het vaak lang duurt, voordat alle juiste hulp erin zit. Dit levert vertraging op in het traject. Als je in een team zit met deze hulpverleningsorganisaties dan zou het voor het systeem veel kunnen opleveren, omdat je meteen kunt starten zoals je zou willen.”

Geen wachtlijsten

“De toekomsttuin hanteert een nieuwe werkwijze: geen wachtlijsten, maar direct starten met de juiste poppetjes op de juiste plek. De eerste twee maanden dat ik betrokken was stonden vooral in het teken van kennismaken en visieontwikkeling. Vanaf 1 januari zijn we in de casuïstiek gedoken. Op dit moment ben ik bij zes lopende casussen betrokken. Wat ik tot dusverre geleerd heb, is dat alles draait om vertrouwen. Een voorbeeld hiervan is een gezin waar al jarenlang huiselijk geweld speelt, maar waarvan deze signalen nooit opgepikt zijn. Zij vinden het moeilijk om over deze problemen te praten, maar willen wel eerst aan de slag met andere problemen. Door dicht naast het gezin te blijven staan, écht contact te maken en stukje bij beetje de problemen aan de pakken, proberen we tot de kern te komen. Dat lukt.”

Betrekken van achtergebleven partner

“Wat ik ook mooi vindt aan de toekomsttuin, is dat er echt aandacht voor het hele systeem is. Er zijn nu twee casussen geweest waarbij een vrouw in de opvang van Moviera werd opgenomen en ik samen met het buurtteam direct bij de achterblijvende partner langsgegaan ben. Om zijn verhaal te horen, het veiligheidsrisico beter in te schatten en ook hem zo snel mogelijk naar de juiste hulp door te verwijzen. Beide keren werden we heel open ontvangen en kregen we een vollediger beeld van de situatie. Ten tijde van de casus is er afstemming met de hulpverlener van Moviera. Op zo’n moment betrap ik mezelf erop dat er ook bij ons als professionals nog vooroordelen zijn en we soms teveel uitgaan van alleen het verhaal dat de vrouw vertelt. Dit vind ik dan ook een mooie stap in de goede richting. Het is belangrijk dat deze achterblijvers zich ook direct gehoord voelen.”

Veel voldoening

“Werken in de toekomsttuin geeft mij veel voldoening. Natuurlijk verloopt het proces nog niet vlekkeloos, dat kan ook niet op zo’n korte termijn. Maar er is al duidelijke winst behaald binnen de casussen die we behandeld hebben. We kunnen nu veel sneller ingrijpen, waardoor het minder snel escaleert. We zijn er echt voor iedereen van 0-100. Moviera vervult ook een belangrijke rol in het versterken van de buurtteams als het gaat om signaleren, adviseren en doorverwijzen bij huiselijk geweld. Volgend jaar juni vindt de evaluatie plaats. Ik heb er vertrouwen in dat de toekomsttuin dan in meer wijken en steden geïmplementeerd wordt.”

Zie voor meer informatie ook https://jeugdregionijmegen.nl/samen-voor-veilig/toekomsttuinen/

Op de foto bovenaan zie je Martine samen met collega Yvon, die sinds 1 april als ervaringsdeskundige vanuit Moviera bij de proeftuin betrokken is.

Nieuws van Moviera

In 2022 zetten 209 medewerkers en 80 vrijwilligers zich in voor de aanpak van huiselijk geweld.

De Nieuwe Toekomst is een interventie voor deelnemers die te...
Toekomst Zonder Geweld is een cursus voor vrouwen in de...
Het nieuwe magazine over mannenmishandeling is donderdag 20 juni gelanceerd....
Hoe ga je als hulpverlener om met de achterblijvende vader...
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.