Onlangs zetten de gemeente Utrecht, het Expertiseteam Veiligheid Utrecht (EVU) Leidsche Rijn, Buurtteam Sociaal, Buurteam Jeugd & Gezin en Moviera hun handtekening onder een nieuw samenwerkingsconvenant. Door de expertise van de betrokken hulpverleningsinstanties effectiever en efficiënter in te zetten binnen de pilot Ambulante SpoedAnalyse (ASA), hopen zij (meer) huishoudens sneller en beter te ondersteunen bij crisissituaties.
De ASA is een dienstverlening van Moviera die ook in Gelderland wordt ingezet. In Utrecht heeft Moviera de samenwerking opgezocht met de Buurtteams om de ASA in te gaan zetten. Gezamenlijk is een werkproces ontworpen om te gaan beproeven hoe we nog meer samen kunnen werken in de complexe veiligheidsvragen van huishoudens. Deze insteek sluit mooi aan op het de werkwijze van het EVU.
Vervolg op toekomstscenario
De pilot ASA volgt op eerdere proeftuinen van de gemeente Utrecht. Binnen deze proeftuinen wordt in het kader van het landelijke toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming gewerkt aan vernieuwingen in de jeugdzorg. De ASA heeft als doel om eenvoudig en effectief samen te werken aan een gezinsgerichte aanpak, om zo het hoofd te bieden aan de continu toenemende hulpvraag.
Vernieuwen, beproeven, verbeteren
Steffie van Veen is als projectleider namens Moviera betrokken bij de totstandkoming van de Ambulante Spoedanalyse pilot. Steffie: “Vanuit Moviera heb ik voornamelijk samen met Petra Mastwijk van Buurtteam Sociaal en Robijn Pouwels van Buurtteam Jeugd & Gezin om tafel gezeten om tot concrete werkafspraken te komen om samen de pilot vorm te geven. Hoe gaan we om met aanmeldingen? Wat houdt een ambulante spoedanalyse in? Wat doen de buurtteams en welke rol neemt Moviera op zich?
Resultaat
“Het resultaat is een werkproces waarbij Moviera als specialistische organisatie kortdurend op een bestaand traject aansluit om expertise te leveren, op het gebied van huiselijk geweld en het herstellen van de veiligheid”, licht Steffie toe. Concreet betekent dit dat we in de pilot aansluiten op een bestaand traject van het Buurtteam. Zij blijven in de lead en Moviera voegt specialistische kennis toe. Denk dan aan gesprekken over het geweld, een Geweldsanalyse en beter in kaart krijgen welke risicofactoren er spelen. Moviera trekt een tijdje samen op met het huishouden en het Buurtteam en sluit na zo’n 6 weken het ASA traject af. Je draagt dus niet over, maar werkt actief samen. Robijn Pouwels verwoordde dat heel treffend vond ik: ‘We werken niet in een keten waarin we het stokje doorgeven, maar we vullen elkaars expertise aan en vormen een netwerk rondom het huishouden’. Deze manier van werken sluit goed aan op de Oranje Huis-aanpak binnen Moviera.”
Betrokken worden vanuit expertise
De pilotgroep wordt vormgegeven door vier collega’s uit het Ambulante team van Moviera in Utrecht. Tot nu toe zijn de reacties van collega’s met betrekking tot het werken met de ASA positief, geeft Steffie aan: “ Er is een duidelijkere focus, waardoor collega’s zich op hun kerntaken (veiligheid) kunnen richten en minder bezig zijn met ‘randzaken’. De ambulante hulpverleners worden betrokken voor snelle en specialistische inzet bij geweldsvraagstukken. Vooral bij complexe situaties, waarin sprake is van bijvoorbeeld intieme terreur of eergerelateerd geweld, is dat van groot belang. Buurtteammedewerkers vragen om meer diepgaande kennis over deze thema’s.”
Toekomst
“Uiteindelijke gaan we in de pilot met zo’n 10 ASA casussen aan de slag. Eind september vindt een eindevaluatie plaats. Cliënten en hulpverleners worden dan uitgevraagd over hun ervaringen. Vervolgens bepalen welke structurele afspraken gemaakt kunnen worden met betrekking tot de Ambulante Spoedanalyse”, blikt Steffie vooruit.