Psychisch geweld
ook wel geestelijk geweld, emotioneel geweld, emotionele mishandeling en geestelijke mishandeling genoemd
Huiselijk geweld vindt in verschillende vormen plaats. Dat hoeft niet altijd lichamelijk te zijn en is ook niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Het kan ook in de vorm van uitschelden, schreeuwen, bedreigen, intimideren, isoleren, pesten of vernederen zijn. Dat noemen we psychisch geweld.
Soms gaat deze vorm van geweld samen met lichamelijk geweld of seksueel geweld. Iedereen kan te maken krijgen met psychisch geweld. Uit onderzoek door het CBS blijkt dat vrouwen iets vaker dan mannen te maken hebben met psychisch geweld in de huiselijke kring: 7 procent tegen 5 procent.
Als je thuis niet meer veilig bent, dan kan Moviera jou helpen. Met opvang en hulp thuis of op een andere locatie. Dat doen we in Gelderland en Utrecht.
Woon je in een andere provincie? Neem dan contact op met de (vrouwen)opvanglocatie in jouw buurt. Voor mannen is er ook de mannenopvang.
Vormen van psychisch/emotioneel geweld
- Verbaal: constant kleineren, uitschelden, beledigen en/of belachelijk maken
- Isolerend: het contact met vrienden en familie verbieden of ontmoedigen en controleren
- Gaslighting: de realiteit verdraaien en zo iemand laten twijfelen aan zijn/haar geheugen of waarneming, bijvoorbeeld door te ontkennen dat bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden
- Intimiderend en agressief: dreigen met geweld, met het verlaten van iemand of het wegnemen van de kinderen en/of opzettelijk spullen vernielen
- Controlerend controle uitoefenen over het uiterlijk, de activiteiten, het werk en de sociale kring van een ander, volgen waar iemand is en wat diegene doet en toegang tot privé gegevens afdwingen (zoals wachtwoorden, de telefoon en bankgegevens)
- Verwaarlozend en manipulerend: liefde of genegenheid onthouden als straf, de ander een schuldgevoel aanpraten of negeren

- Of bel 24/7, gratis en anoniem
- 088 3 744 744.
- Ben je in direct gevaar? Bel altijd
- 112